|     |  

Architecture Embracing Nature

Sally 2018-07-03 09:58

In the Southern Hemisphere, two pieces of eco-architecture – CI336 and MeMo, are both the creations of BAM! Arquitectura.

They don't boast fancy appearance or spectacular views, nor hi-end tech and equipment. Instead, they extend their friendly hands to nature – using natural materials and reducing energy consumption as much as possible. Despite being a huge challenge for the architects, at the end of the day, the results are self-evident.


IMG_1373.jpg


SimpliStic collage of purity


CI336 has an all-natural façade, with subdued colours that encourage a sense of closeness to nature. Huge French windows constitute a transparent wall, introducing unparalleled natural light to the indoor space. The interior mood pursues a comfortable, elegant minimalism that doesn't strive to compete with the natural bounty outside.

The client's premise was to create a functional house with an ef cient and concise character, designed to develop family life where eachof its members, kids andadults, have their own defined space.

Large social areas, including the livingroom, dining room and TV room, were designed one next to the other, opening to the garden, the gallery and up to the lagoon, in order to allow full spatial integration.


IMG_2413.jpg


The kitchen and dining room are located on the ground oor. The dining room next to the kitchen is linked with the living room. The focal point of the kitchen – a long operating platform ? Suggestion: worktop island is a space for the inhabitants to come together as a family.

Three bedrooms for the kids with their own bathroom, the master bedroom and family room are located on the upper floor.

Morphology of the house is achieved by south-oriented closing with a great concrete base, and it dematerializes towards the north-orientation rear, thus solving great view opening of the principal areas to the main lagoon of the neighbourhood where the house is built.


IMG_1742-HDR.jpg


With regards to the materials, the architect used exposed concrete, wood and glass – materials that do not require the application of a nish coat. Therefore, they require low maintenance, and allow for the material aging to form a unique texture and patina over time. From the economic point of view, they reduce material, labour and maintenance costs.

The sustainability of the project is realized through the topography of the setting. Thanks to calculated structural design, more than 90% of indoor light is naturally occurring. Effective ventilation within the central space negates the need for air-conditioning, which eventually reduces energy consumption and promotes environmentalism.


IMG_1498.jpg


cubic garden


The MeMo house, which was built on a plot in San Isidro, in the northern part of the province of Buenos Aires, Argentina, was conceived on the premise of a client who is passionate about landscaping and has a strong conviction regarding sustainability and the environment. The premise was to develop a project in a plot between infill buildings while reducing to the maximum extent possible the loss of green spaces due to the construction of the house.

Despite being a plot between buildings, the architect cleverly introduces a light-flooded entrance via a patio. Such a layout generates a playful sense of topography, with a system of green ramps that connect the zero level with the groundoor and the cover, creating a sloping, continuous garden terrace.


IMG_2391.jpg


In the comfortable living room of MeMo, inhabit- ants can see the entire view of the garden through the floor-to-ceiling windows.

The green ramp system infuses a unique style to the façade of Memo, a structure that also in uences the indoor design. For example, the kitchen wall is directly shaped by the ramps.

The architects approach the path of sustainability by choosing a sustainable lot where the owner can perform most of his or her activities on foot or bicycle.Furthermore, native vegetation plots in the gardens and cover mean its occupants can be self-sustaining, and even use rainfall to naturally irrigate.


IMG_1783.jpg


MeMo is a project where the architectural path plays a decisive role. The aim is to provide the viewers with not only a xed image, but rather a series of images that overlap.

The architects conceive the sustainability of the project as a means, not as a goal. With regards to its energy ef ciency, the house has solar panels not only for the supply of electric energy but also to power heating and ventilation. By the ef cient use of water through ef cient wastewater technology, and by reducing water consumption using rainwater for the irrigation of native vegetation, it also has a very low hydration requirement.

The architects regard the design with a bio-environ-mental impression, taking special attention to every detail of the project, from the location of the plot, its orientation, the morphology of the volume built with respect to the sun's path and its impact on the different spaces to make the most of the solar energy, the strategic location of native vegetation and the choice of insulating materials of the architectural envelope.


IMG_2397.jpg


follow us
newsletter:
Thank you for subscribing Vantage Shanghai newsletter. We will provide high lifestyle stories and interactive event invitation for you via the newsletter.